ΛΑΔΙ




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Το μαγειρικό λάδι είναι ίσως το πιο βασικό συστατικό στις συνταγές των οικιακών & εμπορικών κουζινών. Ωστόσο, το μαγειρικό λάδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσες φορές όσες επιτρέπει το κάθε είδος τροφής που μαγειρεύεται και στη συνέχεια θα πρέπει να αντικαθίσταται με φρέσκο λάδι. Ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται σε πολλές εμπορικές κουζίνες είναι ότι το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι δεν απορρίπτεται σωστά και πολύ συχνά καταλήγει στην αποχέτευση της κουζίνας. Η λάθος απόρριψή του μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Το κύριο πρόβλημα δημιουργείται στις αποχετεύσεις, καθώς όταν απορρίπτεται το λάδι στον νεροχύτη σταθεροποιείται το λίπος του στις σωληνώσεις, προκαλώντας φράγματα που οδηγούν σε διαρροές, υπερχείλιση, ζημιά στα υδραυλικά και στα αποχετευτικά συστήματα. Το λάδι μπορεί επίσης να φράξει τα φίλτρα των μονάδων επεξεργασίας νερού, καθιστώντας δύσκολο τον καθαρισμό του νερού. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που προκαλείται από τη ρίψη του λαδιού στον νεροχύτη, είναι η ρύπανση των υδάτων. Όταν το μαγειρεμένο λάδι χύνεται στην αποχέτευση, μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αποχετευτικού συστήματος και τελικά να καταλήξει σε υδάτινα οικοσυστήματα (ποτάμια, θάλασσες κ.λπ.). Το μαγειρεμένο λάδι δεν είναι βιοδιασπώμενο και σαν συνέπεια μπορεί να σχηματίσει παχιά στρώματα στην επιφάνεια του νερού, δημιουργώντας υποξικές συνθήκες για την υδρόβια ζωή και να διαταράξει το οικοσύστημα. Ακόμη ένας αρνητικός αντίκτυπος του μαγειρεμένου λαδιού είναι η συμβολή του στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Όταν το μαγειρεμένο λάδι οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής, μπορεί να απελευθερώσει μεθάνιο, το οποίο αποτελεί αέριο του θερμοκηπίου. Το μεθάνιο είναι περίπου 28 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα. Συμπερασματικά, θα πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινότητα η σωστή διαχείριση κι ανακύκλωση του μαγειρεμένου λαδιού, ώστε να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες που περιλαμβάνουν από φραγμό σωληνώσεων μέχρι την κλιματική αλλαγή.
001Reuse
Χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση της χρήσης του λαδιού και την επαναχρησιμοποίησή του:
Το μαγειρικό λάδι παίρνει τη γεύση από το φαγητό που μαγειρεύεται, γι’ αυτό θα ήταν συνετό να ακολουθηθεί μία σειρά στο μαγείρεμα των τροφίμων που θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο λάδι. Το ψωμί τείνει να αφήνει αρκετά υπολείμματα, ενώ τα λαχανικά (με ή χωρίς κουρκούτι) είναι περισσότερο καθαρά. Εάν τηγανίζετε κρέας, όπως το κοτόπουλο, το λίπος θα μαλακώσει κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος και θα αναμειχθεί με το μαγειρικό λάδι, το οποίο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής του.
Μπορείτε να φυλάξετε το μαγειρεμένο λάδι για μελλοντική χρήση. Αρχικά, θα χρειαστεί να το αφήσετε να κρυώσει, στη συνέχεια το στραγγίζετε με μία πετσέτα ώστε να φύγουν τα υπολείμματα φαγητού και τέλος, το αποθηκεύετε σε ένα γυάλινο βάζο τοποθετημένο σε σκοτεινό ντουλάπι. Μπορείτε να ακολουθήσετε αρκετές φορές τη διαδικασία επαναχρησιμοποίησης του μαγειρεμένου λαδιού, αλλά θα πρέπει να προσέχετε για σημάδια υποβάθμισης, όπως θολή εμφάνιση, αφρός ή ασυνήθιστη οσμή.
002Recycle
Αφού συλλεχθεί το λάδι από τα σημεία συλλογής, μεταφέρεται σε κέντρα ανακύκλωσης λαδιών. Το πρώτο στάδιο επεξεργασίας του λαδιού περιλαμβάνει τοποθέτηση σε μια μηχανή για την επεξεργασία και τη διύλισή του, με τη μέθοδο της φυγοκέντρισης. Επίσης, με τη θέρμανση ενισχύονται ο καθαρισμός και το φιλτράρισμα του λαδιού ώστε να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα τροφής. Η φυγόκεντρος που ασκείται, διαχωρίζει το διάλυμα σε γράσο, νερό και τυχόν εναπομείναντα στερεά υπολείμματα. Μετά τη διαδικασία στη φυγόκεντρο, το λάδι μπορεί να χρειαστεί να εισέλθει σε ένα άλλο σύστημα φιλτραρίσματος, έναν διαχωριστή, που βοηθάει στον επιπλέον διαχωρισμό των επεξεργασμένων λιπών και ελαίων από τα λεπτά σωματίδια. Αυτό εξευγενίζει περαιτέρω το λάδι και διασφαλίζει ότι πληροί τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα διυλιστήρια βιοκαυσίμων, εάν προορίζεται να γίνει βιοντίζελ.
ΣΗΜΕΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Δείτε στον παρακάτω χάρτη σημεία στα οποία μπορείτε να ανακυκλώσετε μπαταρίες (εικονίδο ΑΦΗΣ) και άλλα υλικά (εικονίδια ReCharge Greece)
ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Do’s
- Για την αποθήκευση του λαδιού χρησιμοποιήστε δοχεία καθαρά και στεγανά με ασφαλή καπάκια.
- Τα χρησιμοποιημένα δοχεία αποθήκευσης που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, μην παραλείψετε να τα καθαρίσετε πριν τα τοποθετήσετε στον κάδο ανακύκλωσης.
Dont’s
- Μην αναμειγνύετε διαφορετικούς τύπους λαδιών: κρατήστε τα διαφορετικά λάδια ξεχωριστά για να διευκολύνετε την ανακύκλωση.
- Μη ρίχνετε καυτό λάδι στον κάδο απορριμμάτων, αφού είναι πιθανό να προσελκύσει παράσιτα και να προκαλέσει προβλήματα κατά την απόρριψη.
ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ