ΟΡΓΑΝΙΚΑ




ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται σε τρόφιμα που απορρίπτονται ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι ένα σημαντικό διεθνές ζήτημα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 13,2% των τροφίμων χάνεται μεταξύ της συγκομιδής και της λιανικής πώλησης. Η απώλεια τροφής συνήθως συμβαίνει κατά την παραγωγή και τη μεταφορά λόγω παραγόντων, όπως τα αυστηρά πρότυπα εμφάνισης. Αντίθετα, η σπατάλη τροφίμων εμφανίζεται κυρίως σε επίπεδο λιανικής και καταναλωτή, συχνά λόγω υπερβολικών αγορών κι ακατάλληλης αποθήκευσης.
Οι συνέπειες της σπατάλης τροφίμων είναι εκτεταμένες, επηρεάζοντας το περιβάλλον. Η αποσύνθεση των τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής παράγει μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, ενώ οι πόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σπατάλης τροφίμων – όπως γη, νερό και ενέργεια – χάνονται επίσης. Οι προσπάθειες για τον μετριασμό της σπατάλης τροφίμων περιλαμβάνουν καταστήματα εστίασης που προσφέρουν μικρότερες μερίδες, βελτιωμένες τεχνικές χειρισμού τροφίμων, καθώς και τους καταναλωτές που τηρούν τον προγραμματισμό των γευμάτων και τη σωστή αποθήκευση τροφίμων.
001Reduce
Κάντε μια λίστα πριν ψωνίσετε για να αποφύγετε παρορμητικές αγορές. Περιορίστε τις αγορές σας σε ό,τι χρειάζεστε.
Ψάξατε βαθιά στον πάγκο μέχρι να βρείτε το καλύτερο κομμάτι φρούτου ή λαχανικού; Οι αγοραστές που το κάνουν είναι πιθανό να συμβάλλουν στη σπατάλη τροφίμων, επειδή οι προμηθευτές θα αποφεύγουν να αγοράζουν άχρηστα προϊόντα από τους αγρότες και συνεπώς τα τρόφιμα θα απορρίπτονται.
Όταν αγοράζετε νέα τρόφιμα, βάλτε τα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Μετακινήστε το παλαιότερο φαγητό στο μπροστινό μέρος, όπου είναι πιο πιθανό να το καταναλώσετε πριν λήξει.
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερα πιάτα και να ξεκινήσετε με λιγότερο φαγητό. Τα υπερβολικά γεμάτα πιάτα μπορεί να οδηγήσουν σε σπατάλη, καθώς τα ανεπιθύμητα τρόφιμα δεν είναι πιθανό να αποθηκευτούν για αργότερα.
002Recycle
Από την ελεγχόμενη διάσπαση των οργανικών ουσιών που προκύπτει από την αερόβια κομποστοποίηση, παράγονται νερό, διοξείδιο του άνθρακα, κομπόστ (humus) και θερμότητα. Τα πρωτόζωα, οι ακτινομύκητες και τα βακτηρίδια είναι οι βασικοί μικροοργανισμοί που λαμβάνουν μέρος στην κομποστοποίηση. Παράμετροι, όπως το οξυγόνο, η τροφή, η υγρασία, η θερμοκρασία και το pH, είναι υπεύθυνοι για τη ζωή των μικροοργανισμών. Για τη διαβίωσή τους οι μικροοργανισμοί χρειάζονται ακόμα φώσφορο, άνθρακα και άζωτο, καθώς ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξή τους παίζει η αναλογία άνθρακα – αζώτου.
Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις κομποστοποίησης, αποτελούνται από τρία κύρια τμήματα: το τμήμα προετοιμασίας του υλικού – την προεπεξεργασία, το τμήμα ζύμωσης και το τμήμα εξευγενισμού του προϊόντος. Το πρώτο τμήμα προετοιμασίας υλικού αποτελείται από τις εγκαταστάσεις υποδοχής/τροφοδοσίας, τεμαχισμού, διαχωρισμού και κοσκινίσματος. Έπειτα, στο δεύτερο τμήμα πραγματοποιείται η κύρια διαδικασία της κομποστοποίησης, η ζύμωση. Τέλος, στο τρίτο τμήμα αφαιρούνται τυχόν προσμίξεις από το προϊόν κι εξευγενίζεται.
ΣΗΜΕΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Δείτε στον παρακάτω χάρτη σημεία στα οποία μπορείτε να ανακυκλώσετε μπαταρίες (εικονίδο ΑΦΗΣ) και άλλα υλικά (εικονίδια ReCharge Greece)
ΠΩΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Do’s
Στους κάδους οργανικών αποβλήτων και στους κομποστοποιητές μπορούμε να απορρίψουμε:
- Βιοδιασπώμενες & χάρτινες σακούλες.
- Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.
- Κουκούτσια.
- Χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας & χαρτοπετσέτες.
- Στάχτες από καυσόξυλα και ξακρίδια.
- Φυτά, λουλούδια, γκαζόν, φύλλα & κλαδιά.
Extra tip: κόψτε σε μικρότερα τμήματα τα κλαδιά κ.λπ., καθώς τα μικρότερα κομμάτια αποσυντίθενται πιο γρήγορα.
Dont’s
Τι δεν απορρίπτεται στους κάδους οργανικών αποβλήτων & κομποστοποιητές:
- Λίπη, βούτυρο, λάδια.
- Ωμή τροφή (κρεατικά κι αλιεύματα).
- Πάνες, σερβιέτες, χαρτί υγείας.
- Τσιγάρα & γόπες.
ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ